Om att skriva uppsats


                                Tag vara på de råd och instruktioner du får av din handledare

Konkreta instruktioner om hur du skriver uppsatser i historia i Kalmar får du i det så kallade "Blå häftet" av Anders Fröjmark och Katarina Lindbergh. Där lär du dig att hitta i fotnoternas och citatens underbara värld.


Att skriva uppsats ställer annorlunda krav än att klara salstentor eller inlämningsuppgifter. Nu skall du, med hjälp av handledaren, formulerat en intressant fråga och utifrån ett vettigt källmaterial försöka analysera densamma.  I Fröjmark & Lindberghs häfte om uppsatsskrivande får du en god handledning (finns till salu på expeditionen för självkostnadspris).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Inspiration finns inte på flaska...
 

Det sägs ibland att skrivande är 10% inspiration och 90% transpiration... Sitt inte och vänta på att historiens musa Clio skall knäcka på din dörr för att komma med goda uppslag och fantastiska infall och idéer. De får du snarare under själva skrivprocessen när du sitter vid datorn eller med näsan i böckerna.

                                 Kill your darlings!

Ge inte upp om du blir frustrerad! Ibland upptäcker man att man börjat traska in i en återvändsgränd men då är det bara att omformulera sin uppgift. Skriv kontinuerligt - och lyd det gamla rådet att "kill your darlings". Ibland blir man alltför förtjust i formuleringar eller kuriositeter som mest trasslar till framställningen. Fram med yxan således! 


Utnyttja tiden! Det är viktigt att börja i tid så att du hinner se om uppsatsämnet fungerar, om det finns material etc. Böcker kan behöva fjärrlånas och mikrofilmer av tidningar likaså.  


Var noggrann när du gör anteckningar och samlar material. Låt inte heller tillfälliga motgångar få dig att kasta uppsatsutkastet på elden... Vid uppsatsarbetet är det också viktigt att du förmår tillämpa källkritik.

Bara du är rimligt uthållig så är prognosen alldeles utmärkt för att en käck uppsats ventileras vid ett seminarium i slutet av terminen!